Ένα “Καλάθι Πρωινού” γεμάτο Ελλάδα!

Ένα “Καλάθι Πρωινού” υποδέχεται τους φιλοξενούμενους που διαμένουν σε μικρά τουριστικά καταλύματα, σε 13 περιφέρειες της Ελλάδας, στα πλαίσια της ομώνυμης πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Η πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πέρυσι και την οποία επαίνεσε η Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, αποσκοπεί στο να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα καταλύματα στους φιλοξενούμενους, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών παραγωγών και των ξενοδόχων, προωθώντας παράλληλα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και εξοικειώνοντας τους επισκέπτες με την τοπική κουζίνα, προσφέροντας μια νέα γαστρονομική εμπειρία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία με τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, αφού πολλά καταλύματα προμηθεύονται τα προϊόντα τους από εκεί, ενδυναμώνοντας έτσι τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις τοπικές οικονομίες.

Στόχος είναι να υιοθετηθεί από μικρά καταλύματα που δεν διαθέτουν τραπεζαρία, όπως και εκείνα που διαθέτουν τμήμα τροφίμων και ποτών. Το Καλάθι Πρωινού προσαρμόζεται κατά τόπους, με έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου. Να μερικά ενδεικτικά περιεχόμενα του καλαθιού, ανάλογα με την περιοχή:

Στην Κεντρική Μακεδονία το καλάθι περιέχει γάλα, γιαούρτι, μαρμελάδες και δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει η μπουγάτσα, ενώ στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων το καλάθι περιέχει γλυκά του, κουταλιού, παστέλι, μαντολάτο, παξιμάδια με σταφίδα, βούτυρο Κέρκυρας, νούμπουλο και κουμ κουάτ. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι φιλοξενούμενοι θα βρουν στο καλάθι τους τραχανά, φρέσκα φρούτα, μέλι και αφεψήματα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κρέμες, φρούτα εποχής, αυγά και τυριά, ενώ στη Στερεά Ελλάδα, κατίκι Δομοκού, βούτυρο γάλακτος, αυγά, μαρμελάδες και μέλι. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδέχεται τους καλεσμένους της με μέλι, ελιές, ελαιόλαδο, στραπατσάδα και σύγκλινο Μάνης, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με αλλαντικά, τυριά, στραπατσάδα, μαρμελάδες, μέλι και βυζαντινό καφέ, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει ένα καλάθι με απάκι, τυριά, βούτυρο, κριθαροκουλούρες, στραπατσάδα, καλτσούνια, γλυκά του κουταλιού και φρούτα.

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να κάνει ακόμη πιο δημοφιλή τη χώρα μας, σαν παγκόσμιο γαστρονομικό τουριστικό προορισμό.