Διακοπές ρετρό, στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60!

Μια σειρά βίντεο από το αρχείο ταινιών επικαίρων και ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου στο είδος της “British Pathé”, δίνει μια εικόνα της Ελλάδας του ’60, και αν έχετε ζήσει εκείνα τα χρόνια, σίγουρα θα σας κάνει να τα θυμηθείτε με νοσταλγία!

Η “British Pathé”, κινηματογραφώντας γύρω στα δέκα ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ, με το κάθε ένα να επικεντρώνεται σε έναν από τους ακόλουθους προορισμούς: Ρόδος, Αθήνα, Ναός του Απόλλωνα, Μύκονος, Ύδρα, Δελφοί, Θάσος, Κέρκυρα και Κρήτη. Είναι σημαντικά ντοκουμέντα όχι μόνο για το ότι αποτυπώνουν την Ελλάδα όπως ήταν 50 χρόνια πριν, περιλαμβάνοντας μερικά από τα πρώτα υψηλής ποιότητας έγχρωμα κινηματογραφικά πλάνα της χώρας μας, αλλά και για το ότι αποτελούν επίσης ένα λαμπρό κομμάτι της κοινωνικής μας ιστορίας, μια ματιά στους ανθρώπους, στη μόδα και στα ντεκόρ της δεκαετίας του ’60, αλλά επίσης και στην απαρχή της εξ ίσου κολοσσιαίας με τα μνημεία- τουριστικής βιομηχανίας.

Στη Αθήνα του 1961 βλέπουμε σκηνές από την Ακρόπολη, τα στενά της Πλάκας με τους μικροπωλητές, τους φωτογράφους, τις παραδοσιακές ταβέρνες, τους δρόμους της πρωτεύουσας όπως ήταν τότε, με τα αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς -που σήμερα θεωρούνται vintage, πλάνα από τον Πειραιά αλλά και μια σύντομη… βόλτα στην Βουλιαγμένη, σε ένα φιλμ με τον τίτλο “Αθήνα – Το Μάτι της Ελλάδας”. Το 1963 ταξιδεύουμε στη Ρόδο, “Το Νησί του Ήλιου”, με το ομότιτλο βίντεο να μας παρουσιάζει από τα πρώτα του πλάνα τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, όπως σερβίρονται στον αέρα, και που περιλαμβάνουν ψάρι, ντολμαδάκια, πιπεριές, ελιές και βέβαια ρετσίνα, ενώ παράλληλα ακούγεται ελληνική μουσική και μοιράζονται στους επιβάτες… κούκλες τσολιαδάκια! Ακολουθούν σκηνές από τη Λίνδο, το κάστρο και ένα εικονικό ξενοδοχείο της Ρόδου, που μοιάζει με καρτ-ποστάλ! Το βίντεο κλείνει με την κοιλάδα με τις πεταλούδες και από εκεί πετάμε στο…1 966 για “Διακοπές στην Ελλάδα”, στην Ύδρα και στους Δελφούς: η πεμπτουσία ενός ηλιόλουστου απογεύματος σ’ ένα ελληνικό λιμάνι και το δέος στο Ναό του Απόλλωνα!

Αξίζει να τα δει κάποιος όλα!