Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί μοντέρνα και πολυμορφικά τουριστικά συγκροτήματα μεγάλης ή μικρής κλίμακας για να καλύψουν τις ανάγκες διαμονής του κάθε επισκέπτη.Το δυναμικό ξενοδοχειακής διαμονής στην Ελλάδα ανέρχεται στις 8.900 μονάδες περίπου, με συνολικό αριθμό 352.000 δωματίων και 670.000 κλινών.

Επιπρόσθετα, οι περισσότερες τουριστικές περιοχές διαθέτουν έναν σημαντικό αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων εγκεκριμένων από τον Ε.Ο.Τ, ενώ σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 300 και πλέον κάμπινγκ, με 30.000 κατασκηνωτικές θέσεις και 2.500 καταλύματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί, προσφέροντας υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Τα προσφερόμενα είδη διαμονής είναι:

• Ξενοδοχεία: (παραδοσιακός τύπος, παραδοσιακοί ξενώνες, αγροτουριστικά καταλύματα κλπ.).

• Δωμάτια προς ενοικίαση

• Διαμερίσματα προς ενοικίαση

• Τουριστικές κατοικίες και βίλες: κατοικίες με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, παρέχονται σε διάφορα μεγέθη ως καταλύματα διακοπών, ανάλογα με τις ανάγκες των τουριστών.

• Κάμπινγκ: οργανωμένοι χώροι για κατασκήνωση σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν υπό την έγκριση του Ε.Ο.Τ. Παρέχουν θέσεις για σκηνές ή τροχόσπιτα, όπως επίσης και μικρά μπανγκαλόους, ενώ οι εγκαταστάσεις τους παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ ή η στάθμευση εκτός νόμιμης κατασκήνωσης.

• Ξενώνες νεότητας

Μπορείτε να αναζητήσετε ένα ξενοδοχείο ή ένα κάμπινγκ μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Εάν θέλετε ένα οικονομικό κατάλυμα σε ένα διαμέρισμα με όλες τις προϋποθέσεις για ευχάριστες διακοπές με την οικογένειά σας ή ψάχνετε για ένα πολυτελές σπίτι, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) που αντιπροσωπεύει περίπου 30.000 καταλύματα. Μάλιστα πέρυσι ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κατηγορίας καταλυμάτων υψηλού επιπέδου, με την ονομασία «Elite» που περιλαμβάνει καταλύματα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές υψηλότερες από εκείνες των καταλυμάτων της υψηλότερης κατηγορίας, καθώς και μια δεύτερη νέα κατηγορία καταλυμάτων με την επωνυμία “Smotel” που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες της, αλλά δεν θα είναι αναγκαστικά υψηλού κόστους. Τα “Smotels” θα αποκτούν πιστοποίηση βασισμένη στο διαφορετικό είδος βιωματικού τουρισμού που παρέχουν, όπως πεζοπορία, αναρριχητικό, γαστρονομικό και αλιευτικό τουρισμό, προσφέροντας έτσι έναν εντελώς νέο τρόπο επιλογής προορισμού.