Θαλάσσιες χελώνες και τουρίστες: Μπορούν να συνυπάρξουν;

Η Ζάκυνθος αποτελεί πόλο έλξης για δύο πολύ διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών. Η πρώτη κατηγορία είναι φυσικά οι τουρίστες – Έλληνες και ξένοι − οι οποίοι κατακλύζουν το νησί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι δεύτεροι, πολύ ξεχωριστοί, επισκέπτες είναι οι γνωστές σε όλους μας Caretta-Caretta, κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Πόσο βιώσιμη είναι όμως η συνύπαρξη χελωνών και τουριστών;

Από το 1988, το νησί της Ζακύνθου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Το «Φιόρο του Λεβάντε» συνδυάζει γραφικά, ορεινά χωριά και πανέμορφες, καταγάλανες παραλίες και λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στην ομορφιά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το νησί έχει 40.000 κατοίκους, τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του φτάνει τους 180.000! Αδιαμφισβήτητα, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

H θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta καθώς και η μεσογειακή φώκια Monachus-Monachus έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση, σύμφωνα με το «κόκκινο βιβλίο» του IUCN. Οι θαλάσσιες χελώνες, με μήκος περίπου ένα μέτρο, καταφεύγουν κυρίως στον Κόλπο του Λαγανά προκειμένου να γεννήσουν τα αυγά τους. Ωστόσο, οι ακτές γίνονται όλο και πιο ακατάλληλες για την ωοτοκία των χελωνών. Η ξέφρενη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, η ανέγερση τεράστιων τουριστικών υποδομών, η εκτεταμένη χρήση των παραλιών ωοτοκίας της Caretta-Carreta, η ρύπανση των ακτών, η ακούσια και εκούσια θανάτωση των χελωνών αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τα αξιαγάπητα ερπετά.

O τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη βιομηχανία και σημαντικότατη πηγή εσόδων για την Ελλάδα. Ωστόσο, το μαζικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που προωθείται εδώ και δεκαετίες, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και απειλεί τα προστατευόμενα είδη ζώων. Ποια θα ήταν η λύση λοιπόν σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα; Αναντίρρητα, η ορθολογική και με σεβασμό στο περιβάλλον τουριστική αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων αποτελεί μονόδρομο. Η Ζάκυνθος, άλλωστε, δεν θα ήταν τόσο όμορφη και ξεχωριστή αν έλειπαν από εκεί οι θαλάσσιες χελώνες!