Η χώρα μας αναμένεται να καλωσορίσει 32 εκατομμύρια ξένους ταξιδιώτες το 2018 – από μόλις 6,2 εκατομμύρια το 1998 και 15 εκατομμύρια το 2010. Κανένας μεγάλος ευρωπαϊκός προορισμός δεν έχει σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση στους αριθμούς επισκεπτών αυτή τη δεκαετία.

Ο τουρισμός είναι το λαμπερό φως στην οικονομία της Ελλάδας, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού να βασίζεται στον τουρισμό για την επιβίωσή του. Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Η ταχεία ανάπτυξη σημαίνει επιβάρυνση των υποδομών, όπως επίσης υπερπληθυσμό σε μεγάλες πόλεις και σημαντικά αξιοθέατα. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε ένταση μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών σε προορισμούς, όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία, το Άμστερνταμ, το Ντουμπρόβνικ, η Μαδρίτη, η Μαγιόρκα και το Κιότο, και ο «υπερ-τουρισμός» έχει γίνει ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

Ο ΕΟΤ το 2018 έλαβε το βραβείο της καλύτερης στρατηγικής και καμπάνιας στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Αναφέρει λοιπόν ότι έχει επίγνωση των δυνητικών προβλημάτων, δηλώνοντας ότι η πολιτική της χώρας υπαγορεύει ανάπτυξη που να μην ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος. Εστιάζει μάλιστα στην επέκταση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, που προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο.

Αλλά υπάρχουν ήδη στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί σε μία τουλάχιστον τοποθεσία. Τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα και οι παραλίες της Σαντορίνης προσελκύουν πολλούς παραθεριστές, καταγράφοντας πέρυσι 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Το νησί όμως είναι μόλις 76 τ.χμ. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο υπερπληθυσμός έχουν γίνει θέμα, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση νερού και ενέργειας. Ο Δήμαρχος του νησιού προειδοποίησε ότι το νησί βρίσκεται σε σημείο κορεσμού. “Η Σαντορίνη έχει αναπτύξει τα προβλήματα μιας πόλης”, δήλωσε στον Guardian πέρυσι, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι έχουν κατασκευαστεί πολυάριθμες μονάδες αφαλάτωσης, σε πέντε χρόνια πιθανά ακόμα και αυτές δεν θα επαρκούν.

Ας ελπίσουμε ότι θα δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα, ώστε να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τις σπάνιες ομορφιές του νησιού, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών νησιωτικών προορισμών παγκοσμίως.